Neven Valent

Image

Neven Valent

(1964. - 2012.)

Rođen je 1964. godine u Zagrebu, gdje je završio srednjoškolsko opće i umjetničko obrazovanje. Diplomirao je pjevanje 1992. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.Usavršavao se na Ljetnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu u klasi prof. Rudolfa Knolla od 1993. do1995. godine, kod kojega je polazio i Kurzstudium kroz školsku godinu 1994./1995. Godine 1996. i 1997. polazio je Ljetnu akademiju Mozarteum u klasi Marjane Lipovšek (interpretacija) i prof. Alfreda Burgstallera.

Godine 1997. bio je finalist I. Međunarodnog pjevačkog natjecanja Carl Orff održanog pod pokroviteljstvom Bavarske akademije lijepih umjetnosti i Instituta Carl Orff u Residenz-saal u Munchenu. Uz diplomu i Srebrni lovorov list, dobitnik je stipendije Instituta Carl Orff za sudjelovanje u majstorskoj klasi i na koncertu pod umjetničkim vodstvom prof. Rolanda Hermanna u okviru Schleswig-Holstein Musik Festivala i Reinghau festivala, izvodeći djela Hansa Wernera Henzea i Carla Orffa.

Godine 1998. godine usavršavao se u klasi prof. Glenys Linos na Royal Academy of Music u Londonu. Od 1985. do 1987. član je Zagrebačkih madrigalista. Kao solist debitirao je 1993. godine u Zagrebu u scenskoj izvedbi Prikazanja duše i tijela E. de Cavalierija, kao član kazališne grupe VeRo primadone Dunje Vejzović. Kao član Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastupao je u mnogim opernim produkcijama (npr. Figarov pir i čarobna frula W. A. Mozarta, La Bohème G. Puccinija, Seoski svatovi J. Stahuljaka, Preobražaj S. Horvata, Moć sudbine G. Verdija, Boris Godunov M. P. Musorskoga idr.)

Često je nastupao kao koncertni pjevač, osobito uz Oratorijski zbor crkve sv. Marka, sudjelujući u izvedbama vokalno-instrumentalnih djela W. A. Mozarta, F. Schuberta, A, DvoÅ™aka, B. Širole, R. Matza i dr. te starih hrvatskih majstora. Kao solist nastupao je na Varaždinskim baroknim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru te u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Luxembourgu, V. Britaniji i Mađarskoj te uz Zagrebačke soliste, Slovenski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Orkestar Zagrebačke opere, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar... Godine 1988. obnovio je djelovanje Oratorijskog zbora crkve Sv. Marka , kojemu je dao i ime Cantores sancti Marci; bio je prefekt i organizacijski vođa zbora sve do smrti a osnovao je i Soliste sv. Marka čiji je bio redoviti član. U tom je svojstvu " surađujući s mnogim zagrebačkim glumcima i pjevačima te Simfonijskim orkestrom Hrvatske vojske " producirao i organizirao izvedbu misterija Majka Božja Kamenitih vrata Božidara Širole, postavljenu u rujnu 1994. godine na Katarinskom trgu u Zagrebu u povodu dolaska pape Ivana Pavla II. u Zagreb. Doživjevši veliki uspjeh izvedba je nekoliko puta reprizirana. Kao glavni i umjetnički producent postavio je o Božiću 1996. godine i cjelovitu scensku izvedbu Božične priče skladatelja Rudolfa Matza.

Godine 2006. producent je gostovanja Minhenske filharmonije na čelu s Lorinom Maazelom u Zagrebu, koje je u hrvatskim tiskovnim i elektroničkim medijima proglašeno glazbenim događajem godine. Inicijator je prve izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula u inozemstvu s inozemnim ansamblom. Ovo antologijsko djelo hrvatske glazbene baštine izveo je Zbor Krakovske filharmonije početkom 2011. godine u Velikoj dvorani Krakovske filharmonije. Najvažniji dio ostavštine Nevena Valenta svakako je Festival sv. Marka, ugledna međunarodna manifestacija koju je osnovao i vodio gotovo punih četrnaest godina. U tom je razdoblju Festival nakon skromnih početaka postigao visoku razinu vrijedne umjetničke priredbe koja svakog proljeća značajno obogaćuje kulturni život Zagreba. Ponajprije zahvaljujući samozatajnosti, upornosti, idejama i umjetničkim uvjerenjima svog ravnatelja.