Festival Sv. Marka

Zašto smo krenuli u stvaranje Festivala sv. Marka?

Image
Image

Poštovani ljubitelji glazbe!

U travanjskim i svibanjskim podnevima i večerima, u satima kada našim gradom odjekuju zvona, događa se Festival sv. Marka.

Image
Image

Kao da su ti proljetni dani posebno privlačni, pa se u nama javlja potreba za bliskim, dragim prijateljem glazbenikom, s kojim bismo poslije kakva koncerta mogli podijeliti misao o glazbi. Ovih je desetak godina proletjelo u hipu, pa ipak, u pamćenju je ostao sačuvan svaki koncert, svaki glazbenik, ljubitelj glazbe, glazbeno djelo...


Te su nam godine pomogle da pojmimo što znači stvaranje festivala, osjetili smo krvotok i težinu ne samo festivalskog dekora, nego i brojnih odgovornih poslova što se kriju ispod izvanjske slike festivala, a valja ih obavljati kako bi se priredbe odvijale na zadovoljstvo svih. Sve mi te misli prolaze umom u ovim trenucima prisjećanja, a ponekad mi se čini da su se tijekom godina neki od tih zadataka počeli izvršavati gotovo automatski, kao sami od sebe. Kao da realnost festivalskog življenja, festivalskih obveza s vremena na vrijeme funkcionira sama po sebi, prepuštajući nam, dragi ljubitelji glazbe, da mislimo o glazbi, a to i jest pravi smisao svake festivalske priredbe.


Dakako, i nadalje ćemo se truditi oko stvaranja tankoćutnih spona što povezuju ljude s obje strane festivalske pozornice, izgrađujući upravo glazbom jedinstvene putove komunikacije. Trajni je smisao toga plemenitog druženja uvijek isti: svijetu umornom za ikakve korjenite duhovne i ljudske promjene pružiti plemeniti trenutak predaha. Festival sv.Marka uspio je kroz ove godine održati i nadograđivati zanimljivost i raznovrsnost programa uz sudjelovanje domaćih i inozemnih umjetnika i ansambala, koji privlače sve veću pozornost publike i javnosti te se tako stavio uz bok relevantnih glazbenih događanja i festivala, ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, nego i na europskoj festivalskoj sceni. Osnovna ideja je muziciranje vrhunskih umjetnika u koncertnim i crkvenim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada. Festival tako postaje i festival susreta hrvatske glazbene tradicije i sadašnjosti s europskom i svjetskom glazbenom tradicijom i izvodilačkom praksom.


Festival je počeo poprimati značajke glazbenog događanja s pravom međunarodnom težinom, s idejom jačanja srednjoeuropskog glazbenog ozračja. Uspjeh Festivala sv.Marka je i želja mnogih inozemnih glazbenika da svake godine budu dijelom ovoga po mnogočemu posebnog događanja. Zahvaljujem svima koji su u ovom festivalu prepoznali vrijednosti što zaslužuju pozornost. Želio bih da u narednim godinama Festival poprimi dodatnu dimenziju, da glazba kroz festivalske programe stigne i do siromašnih, bolesnih, napuštenih....i da u vremenima krize duhovnosti i humanosti u svijetu oživotvori misao velikoga skladatelja Ludwiga van Beethovena, koja izrijekom govori o komunikaciji među ljudima:


Ja imam sve što mi možeš ponuditi.
Možeš li mi ponuditi ono što nemam?
Ja imam sve - ja imam sebe.
Možeš li mi ponuditi ono što nemam, Možeš li mi ponuditi sebe?


Zašto smo krenuli u stvaranje Festivala sv. Marka?


Već od 13. stoljeća građani slobodnoga kraljevskog grada Gradeca, imali su svoju župu kojom je tada kao i danas, kao centar vjerskog i društvenog života dominirala gotička crkva sv. Marka. Bilo je to mjesto u kojem su brojni cehovi i građani podizali svoje zavjetne oltare, ispred kojega se trgovalo i oko kojega je tekla žila kucavica poletnoga srednjovjekovnoga građanskog naselja. Premještanjem težišta života s Gornjega u Donji grad, Gradec je naizgled zamro. Unatoč današnjoj skrbi Poglavarstva Grada Zagreba oko uređenja dotrajalih pročelja gornjogradskih kuća i davanja sadržaja gornjogradskim prostorima, Saboru i Banskim dvorima, Gornjim gradom danas ponekad vlada ozračje muzejskog prostora. Ponekad je ta muzejska tišina sretna i lijepa pojava, ipak zvukovi i tonovi života uvijek se uvuku na Gornji grad. Blagdan sv. Marka 25. travnja prije osam stotina godina određen je kao datum gradskog sajma, središnjega godišnjeg događaja u trgovačkom i društvenom životu. Obrtnici i trgovci, kao većinski dio populacije Gornjega grada, činili su srce tog događaja, a on sam bio je osnovica razvoja grada koji će se kasnije razviti u prijestolnicu Hrvatske.


Mi, glazbenici koji već više od 20 godina djelujemo na zagrebačkom Gornjem gradu (i u crkvi sv. Marka), nakon dugog razmišljanja odlučili smo provesti u djelo naum o pravom i punokrvnom oživljavanju nekadašnje atmosfere Gornjega grada i njegove centralne svečanosti. Put kojim smo namjerili to ostvariti jest Festival sv. Marka, čija je okosnica niz koncerata atraktivnih sadržaja i uglednih svjetskih glazbenika, a uz to i slijed popratnih događaja koji će Gornji grad zaodjenuti u sjaj i mirise minulih pučkih i koncertnih svečanosti. Uvjereni smo da upravo onaj dio građanstva koji je nekada činio bilo Gornjega grada, Krvavog mosta i Tkalčićeve ulice, može postati pokretačka snaga njegova ponovnog oživljavanja, dati Gradu mjesto koje mu opravdano pripada i prihvatiti časnu odgovornost zauzimanja vlastitog mjesta u njemu. O osnutku Festivala sv. Marka započeli smo razmišljati još u rujnu 1998. godine. Željeli smo da Festival sv. Marka bude tradicionalan i međunarodni događaj, što se i ostvaruje, utemeljen na visokim umjetničkim zahtjevima i želji da na njemu nastupaju inozemni i domaći umjetnici te glazbeni ansambli visoke profesionalnosti i kvalitete.


Neven Valent, 2010.

 

 

Festival Sv. Marka
Direktorica Festivala: Suzan Valent Ashoor

Umjetnički ravnatelj: Zdravko Šljivac
Izvršna produkcija Festivala: Tihana Jokić Damir Filipčić
Urednica festivalskih izdanja: Gordana Krpan
Vizualni identitet Festivala: Luka Gusić

Mob/email:+38598834953 / fest.svmarko@gmail.com
Organizator: Markofest d.o.o.
Adresa: Kaptolska 22, 10000 Zagreb, Hrvatska